ГЕРОЇ СЕРЕД НАС

"А пам'ять стоїть., як останній солдат--не кидає зброю", --ці рядки із поезії В.Герасим'юка мимоволі спливали на гадку під час урочистого посвячення меморіальної дошки на честь героя УПА Василя Пеньківського ("Сича").У роки воєнного лихоліття В.Пеньківський зумів організувати усіх   тих парубків, кому не байдужа була доля України і майже сто молодих і дужих хлопців привів у сотню Спартана. Самі ж ті хлопці і вибрали його своїм референтом. А що добре орієнтувався вночі, то взяв собі псевдо “Сич”.З 1944 по 1947 рр. “Сич” водив своїх вояків у запеклі бої і завжди отримував перемогу в боях з ворогами-енкаведистами.. Любили і поважали його односельці.
Однак начальнику Ланчинського НКВС Єрофєєву з допомогою зрадника вдалося вистежити “Сича” та його побратимів. Восени 1947 р. на п’ятьох повстанців напали двадцять озброєних до зубів енкаведистів.“Сича” поранили в ноги і він впав на сиру землю. Щоб не попасти ворогам до рук, в одну мить направив цівку автомата в голову і вистрілив.З плином часу на місці бою хтось встановив дубового хреста.
А 1994 році з ініціативи лісничого Василя Струка на цьому місці було зведено і освячено капличку. А цього року вдячні саджавчани  Михайло Христан та Роман Пеньківський встановили йому пам'ятну дошку на стіні каплиці, спорудженої з нагоди проголошення Незалежності України


Світлина від Івана Кузьмина.
Світлина від Івана Кузьмина.Світлина від Івана Кузьмина.

З нагоди Дня захисника України, 75-річчя УПА та Дня українського козацтва пластуни Саджавського осередку разом з працівниками сільської бібліотеки провели урочисте віче "Герої серед нас".Меморіальну дошку урочисто освятили о.Мирослав Хімейчук та о.Валерій Лендел. Сільський голова Андрій Кузьмин звернувся з подякою до ініціаторів і спонсорів встановлення пам'ятної дошки  та закликав не забувати про тих, хто віддав і віддає своє життя за волю України. Михайло Христан окреслив історичну ситуацію 40-х років ХХ століття та роль повстанця Сича в організації підпільної боротьби УПА в Саджавці і не тільки.

https://www.facebook.com/100015193840179/videos/302713360245123

Ведучі заходу пл.прих.Надія Кузьмин та пл.прих. Юлія Тернінчук розповіли присутнім про одвічну історію боротьби українців за незалежність, про сильних і мужніх захисників, серед яких були і наші земляки. Зворушливо читали вірші новаки-козачата та новачки-україночки під керівництвом ст.пл.прих.Ірини Півторак. Піднесено звучала пісня "У Саджавці в березині" із вуст саджавчан. Стискалося серце під час хвилини мовчання.А в подарунок для наших захисників і всіх присутніх пластуни підготовчого куреня ім. І.Давидяка провели урочистий впоряд-дефіляду.

Не даремна жертва крові,
Не пропаща жертва муки.
Смерть бере життя героя,
Смерть дає життя нове.
Чин батьків, дідів-героїв
У серцях синів, онуків,
Наче щедрий посів волі,
Проростає і живе.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Йде жінка із надією по світу"

ЮВІЛЕЙНЕ ЛІТО ГАЛИНИ ХРИСТАН

Вертепне дійство "Пане господарю"